Ludwig lebt!

Uitgever: rock'n'popmuseum / 24,90 €

Chuck Berry's Roll Over Beethoven, A Clockwork Orange, the Peanuts - dit zijn waarschijnlijk de eerste fenomenen die in je opkomen als je de trefwoorden ‘Beethoven’ en ‘pop’ hoort. Dit zijn echter slechts de meest populaire knooppunten van eindeloze referenties die zich uitstrekken vanaf het leven van Ludwig van Beethoven tot op de dag van vandaag. Je vindt ze in Hollywood, op punkplaten, bij jazzconcerten en op reclameposters. Dit onderzoek over Beethoven en zijn invloeden in de muziek in de hedendaagse pop is tot dusver vrijwel onontgonnen.

Voor de tentoonstelling ‘LUDWIG LEBT!’ in het rock’n’popmuseum is deze catalogus dan ook de uitdaging aangegaan om voor het jubileumjaar 2020 het eerste overzicht te geven en met een sterke stelling het onderzoeksveld. Met bijdragen uit filmstudies, kunstgeschiedenis, literatuurwetenschap en musicologie van Moritz Baßler, Michael Custodis, Friedrich Geiger, Henry Keazor en Thorsten Wübbena, Thomas Mania, Peter Moormann en Stefan Lüschow evenals Anna Seidel, zijn de representatieve, gedenkwaardige, controversiële, verrassende en vermakelijke resultaten voor het eerst te zien. De artikelen worden aangevuld met interviews met Judith Holofernes, Wolf Hoffmann, Bernd Schadewald en Steve Vai. 

WE ARE ONLY IN IT FOR THE MONEY - MUSIK ALS WARE

4,50 € / uitgever: rock'n'popmuseum / Prof. Dr. Martin Lücke

De tentoonstelling ‘We're Only in It for the Money - Music as a commodity’ begint aan een spannende reis achter de schermen van een gelaagde en wereldwijde muziekindustrie, kijkend naar wat er op het podium gebeurt, achter de productie van een album en achter de presentatie van muziek in de media. Omdat het netwerk van zeer verschillende betrokkenen, van producenten en gebruikers, van rechtsgrondslagen en contracten, vaak ondoorzichtig is voor leken. In zes thematisch geordende gebieden (live, geluidsdragers, media, digitalisering, productie en contracten) presenteert de tentoonstelling de immense diversiteit van de muziekindustrie, toont het belangrijke ontwikkelingslijnen maar ook dramatische breuken en omvat de tentoonstelling bijna 150 jaar geschiedenis van de muziekindustrie.